Szczepionki przygotowywane są z bakterii

Szczepionki przygotowywane są z bakterii, riketsji, wirusów, czy też z ich produktów rozpadu (endotoksyn), względnie produktów ich przemiany materii (toksyn). Szczepionki mogą zawierać drobnoustroje zabite lub żywe, lecz o osłabionej zjadliwości, tzw. atenuowane (szczepionka ospowa, przeciw wściekliźnie, przeciw polio, odrze).

Obecnie używa się coraz szerzej szczepionek skojarzonych, zawierających kilka odmiennych antygenów (np. szczepionka przeciw błonicy, tężcowi i krztuścowi lub szczepionka durowo-tężcowa).

Dzieci poddawane szczepieniom zapobiegawczym powinny być zasadniczo zupełnie zdrowe, w szczególności przeciwwskazaniem do szczepień są wszelkie stany gorączkowe, ostre choroby zakaźne, czynna gruźlica, cukrzyca, choroby nerek, choroby serca w okresie niewydolności, choroby krwi. Ponadto szczególne przeciwwskazanie do szczepień krowianką stanowią zmiany skórne połączone z ubytkiem lub uszkodzeniem naskórka. Wywołanie czynnej odporności za pomocą szczepionek wymaga odpowiednio długiego czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *