Poliomyelitis

Epidemiologia. Poliomyelitis jest chorobą występującą na całym świecie. Źródłem zakażenia jest człowiek chory, ozdrowieniec lub najczęściej nosiciel zarazka po bezobjawowym przebyciu polio wrotami zakażenia jest przewód pokarmowy. Człowiek wydala zarazki z kałem długo – przez kilka do kilkunastu tygodni, przeciętnie 2 do 3 tygodni obecność wirusa w jamie nosowo-gardłowej jest krótkotrwała, zaledwie 2 do 4 dni w okresie ostrym choroby. Toteż zakażenie szerzy się głównie drogą pokarmową, a w znacznie mniejszym stopniu drogą kropelkową najczęściej wirus przenosi się drogą brudnych rąk bezpośrednio lub pośrednio (naczynia, mydło, ręcznik itd.) szczególną rolę w szerzeniu się choroby odegrać mogą wody powierzchniowo-ściekowe.

Do rzadkich źródeł zakażenia należy zaliczyć surowe owoce, jarzyny, mleko. Wirus może być przenoszony i przez muchy, aczkolwiek czynnik ten nie odgrywa większej roli w szerzeniu się epidemii (do wywołania poliomyelitis wystarczy

-0, 00001 g zakażonego kału). U osób stykających się po raz pierwszy z zarazkiem wrażliwość na zakażenie wirusem poliomyelitis jest powszechna na szczęście tylko nieduży odsetek osób choruje z wyraźnymi i groźnymi objawami. Przyjmuje się, że przeciętnie na 100 ludzi zakażonych objawy porażenne występują u 1 osoby. Po przebyciu zakażenia objawowego lub bezobjawowego występuje odporność prawie zawsze na całe życie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *